Cum facem gaurile in placile cu cablaje

Descriere

Electronistul amator  , dupa terminarea executarii cablajelor , va trebui sa gaureasca placile pentru introducerea componentelor  folosite proiectul in curs de realizare . Aceste gauri se pot face cu ajutorul unei bormasini normale cu mandrina insa compatibila cu burghie macar de 1mm. Pentru lucrari unde diametrul gaurii este necesar sa fie mai mic se recomanda folosirea unei minibormasini ce se gaseste in comert si al carui pret variaza de la 80 de lei la cateva sute de lei in functie de puterea si dotarile acesteia . Mandrina acestei minibormasini va putea prinde burghie de la 0,3 pana la 3,2 mm si va executa lucrari de mare finete . Este o investitie ce merita facuta deoarece usureaza mult munca electronistului amator . Din lipsa fondurilor sau din dorinta de a realiza singur o scula utila electronistul amator poate sa isi realizeze singur o astfel de minibormasina . Recomand totusi mandrina sa se procure din comert acest lucru scutind electronistul amator de multe probleme neprevazute , burghie rupte si asigurand siguranta acestuia.

Minibormasina facuta de electronistul amator se va realiza dintr-un motor la 12 volti sau 24 in functie de posibilitatile fiecaruia acesteia montandu-se  o mandrina . Discutii despre acest subiect gasiti pe acest forum  .

Procurare

Mai jos dau cateva link-uri de unde se pot procura asemenea scule:

http://www.tme.eu/html/RO/masini-de-gaurit-miniatura-d-0400/ramka_2595_RO_pelny.html

http://www.e-piese.ro/shop/mini_bormasina_cablaj.html

Un gând despre „Cum facem gaurile in placile cu cablaje

  1. buna dimineata,
    am la masina in broasca o placa pe care sunt montate 4 comutatoare si conectorii de la mufa de alimentare – pe spate totul este acoperit cu o substanta rosie – ma puteti ajuta fiind si eu un electronist amator sa imi spuneti ce ar putea sa fie (o banuiesc sa aibe rol de protectie impotriva umezelii, socurilor etc.) dar nu stiu unde gasesc asa ceva – doresc sa refac la mufa niste lipituri reci si dupa asta sa refac si aceasta protectie daca asta este…

Lasă un comentariu