Fabricarea circuitelor imprimate (PCB)

Electronistul amator in proiectele sale trebuie sa invete sa isi creeze si execute singur placile cu circuite imprimate ( pcb ).

Pentru aceasta va avea nevoie de placi placate cu cupru , substante chimice de corodare si in functie de metoda de executie a circuitelor imprimate ( pcb ) diferite materiale si solutii chimice.

Tipuri de executie a circuitelor imprimate( pcb )

1. Metoda markerului permanent este cea mai ieftina si cea mai la indemana pentru electronistul amator 

Cu ajutorul markerului electronistul amator va trasa pe placa traseele din schema . Dupa aceasta operatiune placa este introdusa intr-o tava cu substanta corodanta , cel mai des intalnita fiind clorura ferica , si se agita usor pana stratul de cupru ramas neacoperit de marker va disparea . Placa se spala bine cu apa si apoi cablajul rezultat se curata cu alcool pt indepartarea markerului . Cu ajutorul unei minibormasini se vor executa gaurile pt introducerea pieselor.Optional placa se va da cu o solutie de protectie pentru pcb ce se poate procura din comert sau electronisul amator poate fabrica in regim propriu din  colofoniu dizolvat in alcool .

2. Metoda transferului de toner

Este metoda cea mai indragita de electronistii amatori . Se creeaza pe calculator o schema in programe ca Eagle Cad sau Sprint Layout . Pe o foaie de hartie foto se va imprima schema realizata si se va lipi pe placa cu ajutorul unui fier de calcat dat la nivelul cel mai mare de caldura .Videourile Vodpod nu mai sunt disponibile.

Se apasa cu forta pt ca imprimarea sa se realizeze cu succes. Dupa acest pas ,care dureaza cam un sfert de ora, se recurge la indepartarea hartiei prin spalarea cu apa fierbinte . Cablajul astfel imprimat urmeaza a fi introdus in substanta coroziva si de aici se urmeaza pasii de la prima metoda .

3. Metoda cu substante fotosensibile

4. Metoda Serigrafiei

Despre aceste doua metode din urma vom discuta in alte articole deoarece gradul de dificultate este mai ridicat iar pentru un electronist amator inecpator nu este rentabil ,nici din punct de vedere econimic nici al timpului de realizare , sa efectueze montajele cu aceste montaje . Pe parcurs dupa ce va realiza cat mai multe proiecte cu primele metode electronistul amator va putea realiza circuite imprimate ( pcb ) si cu ultimele doua metode .

Imaginile au fost luate de pe:  http://construyasuvideorockola.com/fabricacion_impresos_04.php

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s