Ce iti trebuie in atelierul de electronica

Amatorul de electronica are nevoie de cateva obiecte si dispozitive fara de care nu poate initia nici un proiect. Voi enumera mai jos cele mai importante dintre acestea , urmand ca pe viitor amatorul electronist sa isi imbogatesca atat cunostintele si exerienta in aceasta arta cat si dispozitivele si sculele necesare , construite de el sau procurate din comert.

1.Pistol de lipit sau letcon

Aceasta scula este absolut necesara pt lipirea si dezlipirea pieselor de catre amatorul electronist in viitoarele proiecte. Pentru  inceput este suficient acesta pe parcurs amatorul electronist urmand sa isi procure sau sa isi construiasca o statie de lipit .

2. Multimetru

Este un dispozitiv foarte util in realizarea masuratorilor si a testelor de catre electronistul amator . Acesta poate si digital sau analogil dupa nevoile si bugetul fiecarui electronist amator in parte . Multimetrul simplu  combina un voltmetru , un ampermetru si un ohm-metru . Are o mare importanta in viitoarele proiecte si fara el nu ar fi posibila efectuarea rapida a masuratorilor .

3. Sursa reglabila de laborator

In experimentarile sale electronistul amator are nevoie de diferiete tensiuni continue care sa fie capabile sa debiteze curenti de diferite intensitati .  

Se poate procura din comert , de la magazine de specilitate , sau se pot confectiona de catre electronistul amator surse reglabile de tensune (alimentatoare) . Acestea sunt dispozitive care transforma tensiunea alternativa preluata de la retea in tensiuni continue reglabile dupa dorinta . Sursele pot fi mai simple sau mai complicate ca constructie in functie de nevoile si de buzunarul electronistului amator.

4. Pompa de fludor

Acesta este un dispozitiv util la indepartare fludorului de pe placa la care se lucreaza , fie ca e o depanare sau extragerea unor piese pentru alte proiecte . Ese compusa dintr-un tub metalic sau plastic , o tija metalica si un arc. Exista si alte solutii pentru aceasta operatiune dar cea mai raspandita si indragita de electronistii amatori este aceasta .

5. Lupa cu brate

„A treia mana” este o scula extrem de utila pentru electronistul amator  ce ai permite  sa lucreze mai usor . Aceatsa e formata dintr-o lupa ( optional ) si brate  cu „capete de crocodil” ce pot fi reglate nevoilor  electronistului amator.

5. Placa de test „Breadboard”

Aceasta placa este perfecta pentru testarea prototipurilor sau a proiectelor de demonstratie fara a mai dedica timp producerii unui PCB si lipirii. De asemena schema poate fi modificata instantaneu fara probleme.

6. Diferite scule si accesorii

Electronistul amator mai are nevoie de clesti de difetite tipuri si marimi , surubelnite , seturi de imbusuri , banda izolatoare, colofoniu ( sacaz ) , cositor , cateva fire la capetele carora s-au lipit clesti crocodil ( utile pentru legarea fara a mai fi nevoie de lipire a anumitor piese ). Si lista continua in functie de necesitatile electronistului amator si de bugetul acestuia .

Acestea sunt in mare cele mai importante scule si dispozitive necesare in „atelierul ” electronistului amator ,iar  cu timpul o sa isi imbogateasca in permanenta „arsenalul” .

Anunțuri

2 gânduri despre „Ce iti trebuie in atelierul de electronica

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s